Αύγουστο ο νέος ΛΑΦΚΑ – Στο 3% - 9% η παρακράτηση

Από 1 Αυγούστου ξεκινά η επιβολή του ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις, άνω των 1.400 ευρώ, με την κλίμακα της παρακράτησης να κυμαίνεται από 3% ως 9%.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει τη θέσπιση «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» (ΕΑΣ) η οποία τηρείται σε «Λογαριασμό» με οικονομική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Τα ποσά διατίθενται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης των ΦΚΑ.
Η εισφορά παρακρατείται μηνιαία από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Παρακρατείται από την καταβολή της σύνταξης και καθορίζεται ως εξής:
- Για συντάξεις από 1.401 ευρώ ως 1.700 ευρώ, ποσοστό 3%
- Για συντάξεις από 1.701 ευρώ ως 2.300 ευρώ, ποσοστό 5%
- Για συντάξεις από 2.301 ευρώ ως 2.900 ευρώ, ποσοστό 7%
- Για συντάξεις από 2.901 ευρώ και πάνω, ποσοστό 9%
Στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει πάνω από μία σύνταξη, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από το φορέα με το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.
Ας σημειωθεί πως το προσδοκώμενο όφελος της κυβέρνησης από την επιβολή του ΛΑΦΚΑ αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ για το 2010.
Φωτεινή Πούλη
foteini@reporter.gr
Το παρακάτω σχόλιο Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία:
Διάβασα στον ημερήσιο Τύπο ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, κάνοντας δηλώσεις για το Ασφαλιστικό, αναφέρθηκε και στον ΛΑΦΚΑ λέγοντας ότι ήταν λάθος η κατάργησή του.
Θέλω να θυμίσω στον κ. υπουργό ότι οι θιγέντες από τον ΛΑΦΚΑ συνταξιούχοι και μισθωτοί τού είχαν αποδώσει τον κατάλληλο χαρακτηρισμό "ληστρικός ΛΑΦΚΑ" και αυτό θα το θυμάται ο κ. υπουργός. Είχαν τότε ξεσηκωθεί και... οι πέτρες για την κατάργησή του. Από τα οικονομικά πτώματα των συνταξιούχων και μισθωτών θέλει να αντλήσει έσοδα ο κ. υπουργός! Αν λοιπόν ο τίτλος ΛΑΦΚΑ αρέσει στον κ. υπουργό ας φτιάξει έναν ΛΑΦΚΑ για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και να τον χειροκροτήσουμε. Έχεις τα κότσια, κ. Λοβέρδο, να φτιάξεις έναν τέτοιο ΛΑΦΚΑ;».
Βασίλης Παπαθανασίου
Συνταξιούχος