Τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης (συνεχίζουν απτόητα το έργο τους)

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΥΡΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ - ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑΘΗ!

Σάλος έχει ξεσπάσει στη δημοσιογραφική πιάτσα για τον άγριο διασυρμό των ειδήσεων του MEGΑ, από τον αρθρογράφο Στάθη της Ελευθεροτυπίας, ο οποίος ξεσπάθωσε κατά Τρέμη και Πρετεντέρη και του δελτίου ειδήσεων του καναλιού, με τίτλο "Τα ντόπερμαν της ενημέρωσης"... 
Όλα ξεκίνησαν όταν στο χθεσινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας ο σκιτσογράφος και δημοσιογράφος Στάθης κατακεραύνωνε με πολύ έντονους χαρακτηρισμούς το δελτίο ειδήσεων του MEGA. Φυσικά το συγκεκριμένο άρθρο ξεσήκωσε όχι μόνο την παρουσιάστρια Όλγα Τρέμη και τον σχολιαστή Γιάννη Πρετεντέρη, αλλά το σύνολο των δημοσιογράφων του MEGA, που συνέταξαν επιστολή και μάζευαν υπογραφές για να τη στείλουν στον ίδιο τον Στάθη και την Ελευθεροτυπία, απαντώντας σε όσα γράφει!

Αναλυτικά το άρθρο του Στάθη με τίτλο:
«Τα ντόπερμαν της ενημέρωσης»

Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια. 
Αυτοί που λήστεψαν τη χώρα, αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θέλουν τώρα με εργαλείο την ακροδεξιά κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου να έχουν να διαθέτουν και να κατέχουν ανθρώπους των 500 Ευρώ. 
Μας μιλούν με φερέφωνα (όπως άλλοτε με τα κατοχικά μεγάφωνα) τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους. 
Η «πόλις» κόβεται στα δύο, το παρακάτω κείμενο δεν είναι επί προσωπικού. Είναι περί του επερχόμενου εκφασισμού...


Τι Τρόμος είναι αυτός;!
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα.
Τι οργουελικός εφιάλτης!
Σαν τα κοράκια παραμονεύουν οι δύο απ' τους παρουσιαστές, η κυρία Τρέμη και ο κ. Πρετεντέρης να αρπάξουν απ' το στόμα του καλεσμένου τους, όταν δεν είναι φιλοκυβερνητικός, την κουβέντα του, να την δαγκώσουννα την διαστρέψουν, να την ανασκολοπίσουν και να του τη δώσουν πίσω να την φάει, να τού κάτσει στον λαιμό, να πνιγεί, να σκάσει -και αυτό το λένε διάλογο, ενημέρωση, ειδήσεις.
Τι οργουελικός τρόμος είναι αυτός! Αυτό το φρικτό δίδυμο δεν επιτίθεται με μένος ταλιμπάν εναντίον των στόχων του μόνον με το (απύλωτο, ιταμό και υπερφίαλο) στόμα του, αλλά με όλην τη γλώσσα του σώματός του να κορυβαντιά, να ωρύεται, να σκούζει, να προσβάλλει, να ειρωνεύεται -είναι αυτό ειδήσεις; έστω σχόλιο μέσα στις ειδήσεις; είναι άποψη;
Οχι, είναι τρομοκρατία! Είναι προπαγάνδα! Είναι κουστουμάτος ταλιμπανισμός, είναι φασισμός, είναι, ακόμα χειρότερα, εθισμός των θεατών στον φασισμό.
Τίποτα απ' όσα γίνονται σε αυτό το δελτίο δεν έχει σχέση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ρωτάνε και απαντάνε οι ίδιοι, διακόπτουν όποιον γουστάρουν και το στόμα τους στάζει μέλι μόνον μπροστά στους κυβερνητικούς και τους φίλους τους. Αλλά, το πιο θλιβερό είναι όταν για «ξεκάρφωμα» οι δύο αυτοί παρουσιαστές (των οποίων, τουλάχιστον η ταπεινότης μου δεν είναι συνάδελφος) κάνουν τάχα ζόρικες ερωτήσεις στους υπουργούς, ανάλογες με εκείνες που θα έκαναν δουλικά στους αφεντάδες τους σε άλλες εποχές.
Δεν ξέρω αν λέει αλήθεια η AGB ή η Πωστηλέν τώρα, για τη θεαματικότητα αυτού του δελτίου, ούτε με νοιάζει αν είναι πρώτο ή έσχατο. Με νοιάζει ότι είναι όνειδος για τη δημοσιογραφία, πληγή για τη δημοκρατία, ντροπή για την πολιτική.
Ούτε απορώ με τους πολιτικούς που πάνε και προσκυνάνε τα ξόανα της τηλεοπτικής τυραννίδας στην πιο απεχθή τους μορφή, αμφισβητώ όμως ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται έστω κι απ' τον καναπέ τους τον κίνδυνο που πηγάζει απ' αυτήν την τηλεοπτική χούντα -αυτό το διαρκές εξουσιαστικό ξεσάλωμα του πρασινοφρουρισμού. Αυτής της ανωφελούς γλίτσας που σπαράζει τη χώρα παραπάνω από δυο δεκαετίες τώρα.
Αυτός ο συνδυασμός γκαιμπελισμού και σταλινισμού παντός καιρού, όστις υποστήριξε υπό την δορά του εκσυγχρονισμού με τον πιο καθωσπρεπίστικο τρόπο ό,τι πιο αισχρό μάς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, απ' το άγος του Χρηματιστηρίου έως την αποκοπή των μισθών και τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, αυτός ο συνδυασμός, καλά οχυρωμένος από αφεντικά, χορηγούς, διαφημιστές, τραπεζίτες και συν-ένοχους δημοσιογράφους, έχει βλάψει τον λαό και το πολίτευμα περισσότερο απ' όσον έβλαψε η μαύρη πανώλης το Λονδίνο και τις τρεις φορές που το επισκέφθηκε.
Η ενημέρωση είναι δικαίωμα του λαού.
Το δελτίο του Μέγκα και τα άλλα δελτία όπως αυτό δεν ενημερώνουν τον λαό, τον στραβώνουν, τον αιχμαλωτίζουν, τον χειραγωγούν.
Βγαίνουν στον αέρα, που είναι περιουσία του λαού, μόνο και μόνο για να τον τρομοκρατήσουν, για να τον κάνουν να κάθεται σούζα, οι σταθμοί αυτοί είναι η μαύρη χειρ και η σιδερένια φτέρνα των διαπλεκόμενων - είναι εχθροί του λαού με περικεφαλαία.
Την περικεφαλαία της οίησης, του (ραγιάδικου) θράσους, του κυνισμού, του αμοραλισμού, της αναισχυντίας, της αγένειας - με έναν λόγο: μιλάνε στον λαό σαν να μιλούν σε κατσαρίδες...
Ντροπή!

U.S. Debt - Αν αυτό δεν είναι πτώχευση, τότε τι είναι;


ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση από Geithner για το χρέος
Πηγή: Capital.gr - Τρίτη, 5 Απριλίου 2011 - 12:25

(Ακολουθεί σχολιασμός του Scorpion49)
Στις 16 Μαΐου οι ΗΠΑ θα φτάσουν το ανώτατο όριο δανεισμού που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner, σε μία προσπάθεια αύξησης της πίεσης προς το κογκρέσο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.
“Όσο το κογκρέσο καθυστερεί να δράσει, τόσο περισσότερο οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τις υποχρεώσεις μας,” αναφέρει ο Geithner σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα προς τα στελέχη του κογκρέσου. “Η στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ είναι αδιανόητη.”
Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή ο δανεισμός των ΗΠΑ ήταν κατά 95 δισ. δολ. από το ανώτατο όριο των 14,3 τρισ. δολ. που προβλέπει η νομοθεσία.
Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές χρησιμοποιούν την ανάγκη αύξησης του ορίου ως μοχλό πίεσης προς τον Obama για μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό, ενώ την ίδια στιγμή το κογκρέσο προσπαθεί να θέσει σε ισχύ ένα πακέτο δαπανών που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της χώρας να λειτουργήσει και μετά την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Geithner ενδεχόμενη αποτυχία έγκαιρης αύξησης του ορίου δανεισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και θα προκαλέσει μία κρίση που θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προσπαθεί να ανακάμψει η οικονομία.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, έχουν τονίσει πως η αποτυχία αύξησης του ορίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να λάβει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αναβολή της ημερομηνίας ανακήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, των οποίων ωστόσο η ισχύς δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 8 εβδομάδες.
Ορισμένοι βουλευτές έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών ως μέτρο την καταβολή πρώτα των τόκων και έπειτα των μεταβιβαστικών πληρωμών ενώ έχουν απευθύνει ερώτημα για τη δυνατότητα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού ή του χαρτοφυλακίου φοιτητικών δανείων.
Το υπουργείο όμως έχει απαντήσει πως οι παραπάνω προτάσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές. “Η προσπάθεια γρήγορης πώλησης (fire sale) περιουσιακών στοιχείων για να κερδίσει χρόνο το κογκρέσο θα ήταν επιζήμια για τις αγορές και την οικονομία ενώ θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ,” τόνισε ο Geithner.
Σημειώνεται πως βάσει εκτιμήσεων του ΔΝΤ το περασμένο έτος το χρέος των ΗΠΑ ως προς το μέγεθος της οικονομίας, είναι μεγαλύτερο της Γαλλίας, του Καναδά και της Γερμανίας, αλλά μικρότερο από της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

****************************
@Scorpion49: Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά όπως ο καθένας μας έτσι και εγώ μπορώ να αντιληφθώ ότι το δυσθεώρητο ύψος του εξωτερικού χρέους των ΗΠΑ αντανακλά αρνητικά όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και στον ευρύτερο οικονομικό χάρτη της υφηλίου.

Παρά την ευχέρεια που έχουν οι ΗΠΑ να τυπώνουν νέο χαρτονόμισμα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας, ή την κάλυψη μαύρων τρυπών, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να μπουν σε τροχιά ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας και σοβαρής μείωσης της ανεργίας. Τώρα μιλάνε για αύξηση του ορίου δανεισμού προς αποφυγή της στάσης πληρωμών, η οποία όπως σημειώνεται στο άρθρο είναι αδιανόητη για τις ΗΠΑ. Οι αυτοελεγχόμενες ΗΠΑ, έχοντας στο χέρι τους λεγόμενους οίκους αξιολόγησης, μιας και είναι δικό τους εφεύρημα-κτήμα, μπορούν να αυξάνουν το ποσοστό του εξωτερικού τους δανεισμού, σε αντίθεση με τις ανίσχυρες και υποταγμένες χώρες (π.χ. Ελλάδα, Ιρλανδία, κ.λπ.).

Αν τώρα συγκρίνουμε τα στοιχεία που αναγράφονται στη λίστα της ιστοσελίδας http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt τα οποία, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες ημερομηνίες, είναι ήδη ξεπερασμένα, τότε το χρέος που αντιστοιχεί στον πολίτη της κάθε χώρας (Εξωτερικό Χρέος / σύνολο πληθυσμού χώρας) έχει ως εξής :

Χώρα (ενδεικτικές περιπτώσεις
Χρέος ανά πολίτη σε USD
ΙΝΔΙΑ
187
ΡΩΣΙΑ
2.611
ΤΟΥΡΚΙΑ
3.884
ΚΙΝΑ
7.000
ΙΤΑΛΙΑ
39.234
ΙΑΠΩΝΙΑ
42.714
ΗΠΑ (με τρέχουσα ημ/νία)
45.885
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
47.632
ΕΛΛΑΔΑ
49.525
ΙΣΠΑΝΙΑ
52.588
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
57.646
ΣΟΥΗΔΙΑ
72.594
ΓΑΛΛΙΑ
74.410
ΑΥΣΤΡΙΑ
97.411
ΔΑΝΙΑ
110.216
ΒΕΛΓΙΟ
126.188
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
144.757
ΕΛΒΕΤΙΑ
182.899
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
226.503
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
515.671
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
4.028.283
ΑΕΠ  : Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν - Gross Domestic Product (GDP)
Είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παράχθηκαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παράχθηκε από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.

Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν  - Gross National Product (GNP)
Είναι το Προϊόν ή Εισόδημα που αποκτούν οι κάτοικοι μιας χώρας ανεξάρτητα του σε ποια χώρα το αποκτούν. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που αποκτούν οι κάτοικοι μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους. Διαφέρει από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το ότι συμπεριλαμβάνει και το Εισόδημα που απέκτησαν οι κάτοικοι μιας χώρας στο εξωτερικό.
Τρέχοντα οικονομικά στοιχείαhttp://www.usdebtclock.org/


Σύμφωνα με τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία, το κατά κεφαλήν χρέος της Ελλάδας δε μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό, σε σχέση πάντα με εκείνο των άλλων χωρών. Εκείνο προφανώς που επηρεάζει το δείκτη φερεγγυότητας τής κάθε χώρας είναι η ικανότητά της να παράγει ανταγωνιστικό εθνικό προϊόν ικανό να συντηρεί το λαό της και παράλληλα να πληρώνει χωρίς πρόβλημα τις δόσεις των δανείων που έχει συνάψει με τους δανειστές της. Από την άλλη, το χαμηλό κατά κεφαλήν χρέος δεν εξασφαλίζει από μόνο του την ευημερία των πολιτών, χρειάζεται παράλληλα και η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου εθνικού εισοδήματος. Φυσικά παίζει ρόλο και ο παράγοντας «κυρίαρχη θέση» στο οικονομικό-πολιτικό γίγνεσθαι που έχουν εξασφαλίσει οι ηγεσίες των γνωστών κρατών, και η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να επιβάλουν τα σενάρια που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, άσχετα από τα όποια οικονομικά τους προβλήματα (ακολουθούν τη γνωστή τακτική της εξαγωγής προβλημάτων).

Ας εξετάσουμε όμως και λίγο τα του οίκου μας. Οι δήθεν ηγέτες της πατρίδας μας φρόντισαν, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των τελευταίων 35.- ετών, να διογκώσουν έναν αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, να παράσχουν κάθε λογής επιδοτήσεις (πάντα με δανεικά), να ελαχιστοποιήσουν τις παραγωγικές δομές -δυνάμεις της χώρας, αυξάνοντας παράλληλα τη διαφθορά και την κατασπατάληση των δημοσίων εσόδων. Στόχος των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν η μεταξύ τους αέναη εναλλαγή στην εξουσία, προς όφελος των ιδίων, αλλά και των ολίγων ισχυρών φίλων τους, διατηρώντας παράλληλα τις πελατειακές σχέσεις με το κατεστημένο, εντός και εκτός Ελλάδας, δηλαδή τους χρηματοδότες τους. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής το βιώνουμε σήμερα, με τον ελληνικό λαό να προσπαθεί να καταλάβει τι τον έχει βρει και ποιο θα είναι το μέλλον του. Ο ελληνικός λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών, και καλό θα είναι να αποφασίσει εάν θα βάλει φρένο στα σχέδια τους τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην εξαθλίωση του βιοτικού του επιπέδου και την οριστική χρεωκοπία της χώρας.

Εν έτι 2010, το κατά κεφαλήν μέσο ετήσιο εισόδημα ανήλθε στο ποσό των € 22.574.- (η πλειοψηφία φυσικά του εργατικού δυναμικού κερδίζει πολύ λιγότερα) με απώτερο στόχο την περαιτέρω μείωση, χάριν της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να μας εξηγούν με ποιο τρόπο θα ξεπληρώσουμε το κατά κεφαλήν χρέος που συνεχώς αυξάνεται!

Τέλος, ας μην τους επιτρέψουμε να ξεπουλήσουν τα πάντα, και μάλιστα κοψοχρονιά!