U.S. Debt - Αν αυτό δεν είναι πτώχευση, τότε τι είναι;


ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση από Geithner για το χρέος
Πηγή: Capital.gr - Τρίτη, 5 Απριλίου 2011 - 12:25

(Ακολουθεί σχολιασμός του Scorpion49)
Στις 16 Μαΐου οι ΗΠΑ θα φτάσουν το ανώτατο όριο δανεισμού που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner, σε μία προσπάθεια αύξησης της πίεσης προς το κογκρέσο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.
“Όσο το κογκρέσο καθυστερεί να δράσει, τόσο περισσότερο οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους για την ικανότητά μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και τις υποχρεώσεις μας,” αναφέρει ο Geithner σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα προς τα στελέχη του κογκρέσου. “Η στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ είναι αδιανόητη.”
Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή ο δανεισμός των ΗΠΑ ήταν κατά 95 δισ. δολ. από το ανώτατο όριο των 14,3 τρισ. δολ. που προβλέπει η νομοθεσία.
Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές χρησιμοποιούν την ανάγκη αύξησης του ορίου ως μοχλό πίεσης προς τον Obama για μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό, ενώ την ίδια στιγμή το κογκρέσο προσπαθεί να θέσει σε ισχύ ένα πακέτο δαπανών που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της χώρας να λειτουργήσει και μετά την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Geithner ενδεχόμενη αποτυχία έγκαιρης αύξησης του ορίου δανεισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και θα προκαλέσει μία κρίση που θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προσπαθεί να ανακάμψει η οικονομία.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, έχουν τονίσει πως η αποτυχία αύξησης του ορίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να λάβει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αναβολή της ημερομηνίας ανακήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, των οποίων ωστόσο η ισχύς δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 8 εβδομάδες.
Ορισμένοι βουλευτές έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών ως μέτρο την καταβολή πρώτα των τόκων και έπειτα των μεταβιβαστικών πληρωμών ενώ έχουν απευθύνει ερώτημα για τη δυνατότητα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού ή του χαρτοφυλακίου φοιτητικών δανείων.
Το υπουργείο όμως έχει απαντήσει πως οι παραπάνω προτάσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές. “Η προσπάθεια γρήγορης πώλησης (fire sale) περιουσιακών στοιχείων για να κερδίσει χρόνο το κογκρέσο θα ήταν επιζήμια για τις αγορές και την οικονομία ενώ θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ,” τόνισε ο Geithner.
Σημειώνεται πως βάσει εκτιμήσεων του ΔΝΤ το περασμένο έτος το χρέος των ΗΠΑ ως προς το μέγεθος της οικονομίας, είναι μεγαλύτερο της Γαλλίας, του Καναδά και της Γερμανίας, αλλά μικρότερο από της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

****************************
@Scorpion49: Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά όπως ο καθένας μας έτσι και εγώ μπορώ να αντιληφθώ ότι το δυσθεώρητο ύψος του εξωτερικού χρέους των ΗΠΑ αντανακλά αρνητικά όχι μόνο στο εσωτερικό της, αλλά και στον ευρύτερο οικονομικό χάρτη της υφηλίου.

Παρά την ευχέρεια που έχουν οι ΗΠΑ να τυπώνουν νέο χαρτονόμισμα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας, ή την κάλυψη μαύρων τρυπών, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να μπουν σε τροχιά ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας και σοβαρής μείωσης της ανεργίας. Τώρα μιλάνε για αύξηση του ορίου δανεισμού προς αποφυγή της στάσης πληρωμών, η οποία όπως σημειώνεται στο άρθρο είναι αδιανόητη για τις ΗΠΑ. Οι αυτοελεγχόμενες ΗΠΑ, έχοντας στο χέρι τους λεγόμενους οίκους αξιολόγησης, μιας και είναι δικό τους εφεύρημα-κτήμα, μπορούν να αυξάνουν το ποσοστό του εξωτερικού τους δανεισμού, σε αντίθεση με τις ανίσχυρες και υποταγμένες χώρες (π.χ. Ελλάδα, Ιρλανδία, κ.λπ.).

Αν τώρα συγκρίνουμε τα στοιχεία που αναγράφονται στη λίστα της ιστοσελίδας http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt τα οποία, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες ημερομηνίες, είναι ήδη ξεπερασμένα, τότε το χρέος που αντιστοιχεί στον πολίτη της κάθε χώρας (Εξωτερικό Χρέος / σύνολο πληθυσμού χώρας) έχει ως εξής :

Χώρα (ενδεικτικές περιπτώσεις
Χρέος ανά πολίτη σε USD
ΙΝΔΙΑ
187
ΡΩΣΙΑ
2.611
ΤΟΥΡΚΙΑ
3.884
ΚΙΝΑ
7.000
ΙΤΑΛΙΑ
39.234
ΙΑΠΩΝΙΑ
42.714
ΗΠΑ (με τρέχουσα ημ/νία)
45.885
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
47.632
ΕΛΛΑΔΑ
49.525
ΙΣΠΑΝΙΑ
52.588
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
57.646
ΣΟΥΗΔΙΑ
72.594
ΓΑΛΛΙΑ
74.410
ΑΥΣΤΡΙΑ
97.411
ΔΑΝΙΑ
110.216
ΒΕΛΓΙΟ
126.188
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
144.757
ΕΛΒΕΤΙΑ
182.899
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
226.503
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
515.671
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
4.028.283
ΑΕΠ  : Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν - Gross Domestic Product (GDP)
Είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παράχθηκαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παράχθηκε από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.

Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν  - Gross National Product (GNP)
Είναι το Προϊόν ή Εισόδημα που αποκτούν οι κάτοικοι μιας χώρας ανεξάρτητα του σε ποια χώρα το αποκτούν. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που αποκτούν οι κάτοικοι μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους. Διαφέρει από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το ότι συμπεριλαμβάνει και το Εισόδημα που απέκτησαν οι κάτοικοι μιας χώρας στο εξωτερικό.
Τρέχοντα οικονομικά στοιχεία



http://www.usdebtclock.org/


Σύμφωνα με τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία, το κατά κεφαλήν χρέος της Ελλάδας δε μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό, σε σχέση πάντα με εκείνο των άλλων χωρών. Εκείνο προφανώς που επηρεάζει το δείκτη φερεγγυότητας τής κάθε χώρας είναι η ικανότητά της να παράγει ανταγωνιστικό εθνικό προϊόν ικανό να συντηρεί το λαό της και παράλληλα να πληρώνει χωρίς πρόβλημα τις δόσεις των δανείων που έχει συνάψει με τους δανειστές της. Από την άλλη, το χαμηλό κατά κεφαλήν χρέος δεν εξασφαλίζει από μόνο του την ευημερία των πολιτών, χρειάζεται παράλληλα και η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου εθνικού εισοδήματος. Φυσικά παίζει ρόλο και ο παράγοντας «κυρίαρχη θέση» στο οικονομικό-πολιτικό γίγνεσθαι που έχουν εξασφαλίσει οι ηγεσίες των γνωστών κρατών, και η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να επιβάλουν τα σενάρια που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, άσχετα από τα όποια οικονομικά τους προβλήματα (ακολουθούν τη γνωστή τακτική της εξαγωγής προβλημάτων).

Ας εξετάσουμε όμως και λίγο τα του οίκου μας. Οι δήθεν ηγέτες της πατρίδας μας φρόντισαν, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των τελευταίων 35.- ετών, να διογκώσουν έναν αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, να παράσχουν κάθε λογής επιδοτήσεις (πάντα με δανεικά), να ελαχιστοποιήσουν τις παραγωγικές δομές -δυνάμεις της χώρας, αυξάνοντας παράλληλα τη διαφθορά και την κατασπατάληση των δημοσίων εσόδων. Στόχος των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν η μεταξύ τους αέναη εναλλαγή στην εξουσία, προς όφελος των ιδίων, αλλά και των ολίγων ισχυρών φίλων τους, διατηρώντας παράλληλα τις πελατειακές σχέσεις με το κατεστημένο, εντός και εκτός Ελλάδας, δηλαδή τους χρηματοδότες τους. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής το βιώνουμε σήμερα, με τον ελληνικό λαό να προσπαθεί να καταλάβει τι τον έχει βρει και ποιο θα είναι το μέλλον του. Ο ελληνικός λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών, και καλό θα είναι να αποφασίσει εάν θα βάλει φρένο στα σχέδια τους τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην εξαθλίωση του βιοτικού του επιπέδου και την οριστική χρεωκοπία της χώρας.

Εν έτι 2010, το κατά κεφαλήν μέσο ετήσιο εισόδημα ανήλθε στο ποσό των € 22.574.- (η πλειοψηφία φυσικά του εργατικού δυναμικού κερδίζει πολύ λιγότερα) με απώτερο στόχο την περαιτέρω μείωση, χάριν της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να μας εξηγούν με ποιο τρόπο θα ξεπληρώσουμε το κατά κεφαλήν χρέος που συνεχώς αυξάνεται!

Τέλος, ας μην τους επιτρέψουμε να ξεπουλήσουν τα πάντα, και μάλιστα κοψοχρονιά!

2 σχόλια:

Εκείνος είπε...

Το όνειρο του Έλληνα των προηγούμενων δεκαετιών για μια "θεσούλα" στο δημόσιο με ό,τι συνεπάγεται αυτό (μονιμότητα, σίγουρο μισθό, πολλές φορές "αραλίκι") το εκμεταλλεύτηκαν οι πολιτικοί με ψηφοθηρικούς σκοπούς και μας έφεραν στον εφιάλτη που ζούμε σήμερα.

Ευθύνες αναλογούν και στις δύο πλευρές. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μέσα στο χάος είναι πότε θα ξυπνήσει η χώρα και (κυρίως) πως.

Ακόμα κι αν η κρίση, σε ένα ποσοστό, είναι "σκηνοθετημένη", τα αποτελέσματα της είναι απολύτως υπαρκτά και τα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας πια. Ίσως τελικά η Ελλάδα παραήταν εύκολος στόχος... φροντίζαμε πολλά χρόνια άλλωστε να φτάσουμε εδώ, κρίμα θα ήταν να μην τα καταφέρουμε!

Την καλημέρα μου.

Scorpion49 είπε...

Εύχομαι όπως λες να τα καταφέρουμε γιατί είναι κρίμα, για μια ακόμη φορά, να βρεθούμε στο πουθενά με βάρκα την ελπίδα. Δεν αντέχω άλλο την κοροϊδία, δεν αντέχω να γελάνε πίσω από την πλάτη μου, δεν αντέχω άλλο την ατιμωρησία των δήθεν σωτήρων, αλλά δε θα κουραστώ να φωνάζω ότι η στάση τους είναι αντικοινωνική. Πολλοί θα πουν, «ε και.., σκασίλα τους».

Ευχαριστώ για την επικοινωνία!
Σου εύχομαι καλό βράδυ!!