Αλήθειες και Ψέματα για το περιβόητο Μνημόνιο, και όχι μόνο...

   
(Αποσπάσματα)
Το νομοθετικό έργο του Σόλωνα (περ. 639 - 559 π.Χ.) περιλάμβανε τα πρώτα μέτρα επανόρθωσης της υπάρχουσας κατάστασης, πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν στο πολιτικό σώμα, στη λαϊκή κυριαρχία και στα δικαστήρια, καθώς και νομοθετήματα σε συγκεκριμένους τομείς.

Μέτρα επανόρθωσης (σεισάχθεια = η νομοθετική κατάργηση των χρεών που έγινε από το Σόλωνα στην αρχαία Aθήνα, από το σείω που σημαίνει αφαιρώ και το άχθος που σημαίνει βάρος). Στα πλαίσια της σεισάχθειας ο Σόλων:

o   κατάργησε τα υφιστάμενα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το δημόσιο,
o   απελευθέρωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια την Αθήνα και επανέφερε στην πόλη όσους εν τω μεταξύ είχαν μεταπωληθεί στο εξωτερικό. Για ξένους δούλους δεν γίνεται λόγος στις πηγές. Για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο,
o   κατάργησε το δανεισμό με εγγύηση το σώμα (προσωπική ελευθερία) του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του. Είναι επίσης πιθανό ότι
o   αμνήστευσε τα αδικήματα που επέφεραν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. 

Ο Σόλων κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων της αυτοεξορίας του επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, και το βασιλιά των Σάρδεων Κροίσο, ο οποίος τον ρώτησε αν γνώριζε κανέναν άνθρωπο πιο ευτυχισμένο από αυτόν. Ο Σόλων του ανέφερε τρεις περιπτώσεις ευτυχισμένων ανθρώπων και τον συμβούλεψε με το γνωστό: "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε" (=μη μακαρίζεις κανέναν, προτού να δεις το τέλος του). Όταν ξαναγύρισε στην Αθήνα, τη βρήκε σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στα δικά του νομοθετικά μέτρα και πέθανε ευτυχισμένος σε βαθιά γεράματα.
Ο Σόλων κατατάσσεται μεταξύ των Επτά Σοφών της αρχαίας Ελλάδος
----------------------------------------------------------------------------------------------
Οι πολιτικοί μας άρχοντες, όλοι όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της πατρίδας μας, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν. Θα έπρεπε, αν θέλουν να λέγονται απόγονοι του Αθηναίου νομοθέτη Σόλωνα, να έχουν διδαχτεί κάτι από τα έργα του. Ειδικά ο ανώτατος άρχοντας της χώρας που κατέχει το αξίωμα του Προέδρου τής Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας θα έπρεπε, σεβόμενος το αξίωμα του  και φυσικά για λόγους ευθιξίας, να το έχει ήδη πράξει, ακόμη και εάν ισχύουν μόνο τα μισά εξ όσων  αναφέρονται στη συνέντευξη του οικονομολόγου και αναλυτή κ. Δημήτρη Καζάκη στο δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Σαχίνη.

Και επειδή διακυβεύονται ύψιστα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, ας υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι:

"Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο.
Μη λες πως θάν΄ καλύτερος ο νυν από τον τέως
πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ΄ τον λύκο.
Τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος"
Κώστας Βάρναλης (Ποιητής-1883-1974 )

Αλλά επίσης και το παρακάτω:

«Όσο περισσότερο βασίζεσαι σε δυνάμεις έξω από σένα, τόσο περισσότερο εξουσιάζεσαι από αυτές» (Harold Sherman)

Χρόνια πολλά στους Λαζάρους!!
Εύχομαι σε όλους να περάσετε όμορφα, μαζί με τους αγαπημένους σας, τις ημέρες του Πάσχα!