Χορεύοντας με τους αγανακτισμένους



Είναι πλέον καιρός όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι πολίτες, που συναθροίζονται κάθε λίγο και λιγάκι στις ανά την Ελληνική επικράτεια πλατείες, αντί να χάνουν το χρόνο τους καταναλώνοντας παγωτά, σουβλάκια με τζατζίκια, πίνοντας μπύρες, και συζητώντας ανούσια θέματα, να βοηθήσουν τα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου στην παραγωγή και προώθηση επαγγελματικών video, με στόχο τη διαφήμιση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προς άγραν τουριστών δηλαδή (όπως: προς άγραν, ή κυνήγι ψήφων, η προσφιλής συνήθεια των πολιτευτών μας), που θα έχει ως κύριο μέλημα την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας. 
Θυμάστε εκείνη την ατάκα: «κορίτσια… ο στόλος….», περίπου κάτι τέτοιο.
Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να συμβάλουμε στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, ώστε να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, το οποίο οφείλετε αποκλειστικά στην πτώση του ποιοτικού τουρισμού, εκτός και μας προκύψει το επόμενο Μνημόνιο, θυμίστε μου... υπ’ αριθ. ∞.
Ας στρωθούμε λοιπόν όλοι μαζί στη δουλειά, και ας επιλέξουμε τους καλύτερους ηθοποιούς-χορευτές που θα να λάβουν μέρος στην παραγωγή του “Dancing with the furious” = «Χορεύοντας με τους αγανακτισμένους», και οι οποίοι θα πλαισιώσουν τον King Greece.
Ας κάνουμε λοιπόν μια πρώτη προσπάθεια, και ας μοιράσουμε ρόλους, αντίστοιχους με εκείνους του πρωτότυπου video «La Bomba – King Africa», δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Πάμε λοιπόν:
  • Στο ρόλο του ενορχηστρωτή και DJ, ο αξιότιμος πρωθυπουργός, ειδικότης του η επιλογή της κατάλληλης μουσικής επένδυσης. Είναι επίσης γνωστός για την απαράμιλλη ικανότητα του στο συντονισμό ομάδων εργασίας, καθώς επίσης και στο συντονισμό όλων των παρασκηνιακών ενεργειών που αποσκοπούν στην απομάκρυνση κάθε άσχετου με το αντικείμενο, με λίγα λόγια είναι αχτύπητος, δεν παίζεται το άτομο. 
  • Στο ρόλο του King Greece, ο δικός μας άνθρωπος, με το αθυρόστομο χιούμορ του, ο πολύς, ο αξιότιμος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (αδικούμε, ολίγον τι, τον original King Africa, αλλά ο δικός μας έχει πλεονέκτημα στο χορό της ρούμπας). Τα γυαλιά ηλίου θα είναι προσφορά της «Greek Parliament Car Sunglasses» με υψηλό δείκτη προστασίας, ώστε να παραμείνουν ανέπαφα τα τσακίρικα ματάκια του King Greece. 
  • Στο ρόλο του «un movimiento sexy, una mano en la cintura», δηλαδή: της sexy κίνησης, με το ένα χέρι στη μέση, η Υφυπουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (δεν έχει άλλο), η κυρία Τζά; (τι νάζι αυτό το κορίτσι, δεν υπάρχει που λέει και ο Λάκης, ο ρόλος της ταιριάζει γάντι).
  • Στο ρόλο του «una mano en la cabeza», δηλαδή: το ένα χέρι στο κεφάλι, η Υπουργός του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (μήπως να προσθέσουν και λίγο ακόμα;). Αυτό το θηλυκό είναι πάντα στην τρίχα, τινάζει το μαλλί και αυτό επανέρχεται αυτόματα στην αρχική του θέση, το όνομα του προσωπικού της κομμωτή και στυλίστα το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό. Ατιμούλικο, μπράβο σου, δεν είσαι μαρτυριάρικο.
  • Στο ρόλο του «Y ahora empiezo a menear», δηλαδή: τώρα αρχίζω να κουνιέμαι, η Υφυπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπλα, μπλα, μπλα…, ξέρετε εκείνο το αθλητικό κορίτσι με το φυσικό;; ίσιο ξανθό μαλλί (μάλλον δεν της ταιριάζει ο ρόλος, είναι πολύ σοβαρό, και φιλοσοφημένο κορίτσι, θα σκεφτούμε κάποια άλλη μοντέλα).
  • Στα όμορφα κορίτσια και αγόρια του υπηρετικού προσωπικού της βουλής, ανατίθεται ο ρόλος «το πέταγμα κοχυλιών στις πανέμορφες ελληνικές παραλίες», αρκετά ρομαντικός ρόλος.
  • Και για να μην το κουράζουμε άλλο, ο ρόλος του «el viajero del mundo», δηλαδή: του ανά τον κόσμο ταξιδευτή, εδώ για διαφημιστικούς και μόνο λόγους ο Prime Minister παραχώρησε τον εν λόγω ρόλο, αν και του ανήκει δικαιωματικά, στον Υπουργό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Paul Geroul, όμορφο και πανέξυπνο παιδί, ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών, μπράβο, του αξίζει ο ρόλος.
  • Α! Να μην ξεχάσουμε και το ρόλο του δεύτερου συντονιστή-ενορχηστρωτή του όλου εγχειρήματος, ο οποίος απονέμεται στον, άνευ ανταγωνισμού και με χαρτοφυλάκιο βεβαίως-βεβαίως, Αναπληρωτή Υπουργό, υπό τον Paul Geroul, αξιότιμο Telemacho (τόπο στα νιάτα).


Τα παιδιά της μείζονος αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμβάλλουν με το ταλέντο τους στην εν λόγω παραγωγή, λόγω σοβαρών διαφωνιών με το μίγμα των εφαρμοζόμενων τεχνικών προδιαγραφών, και του διαμοιρασμού των ρόλων, του λεγόμενου casting! (όχι άλλο κάρβουνο, δεν το αντέχουν).

Κόστος παραγωγής; Τσάμπα! Την αναλαμβάνει το Public Channel, που έχει όλα τα μέσα, όπως ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία, κ.λπ, άλλωστε μεσολάβησε ο Telemacho, και ως γνωστόν: αρχηγού παρόντος πάσα Αρχή παυσάτω!

Ε, ρε χαμός που έχει να γίνει, η πολυπληθής έλευση των τουριστών θα βουλιάξει την Ελλάδα, έτσι την ευθύνη για το βούλιαγμα της χώρας θα την αναλάβουν οι αλλοδαποί τουρίστες. Πως βρίσκουν τρόπους τελικά οι δικοί μας και τη σκαπουλάρουν. Ένα είναι σίγουρο, αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.
 
Υ.Σ.: Φυσικά το γύρισμα του video θα γίνει σε υψηλή ευκρίνεια –H.D.- ιδανικό για προβολή στο Parliament Internet Cafe, μην τους χαλάσουμε και την ποιότητα της διασκέδασης! Άλλωστε δε θα έχουν και τίποτα άλλο να χαίρονται κατά τη διάρκεια των ημερών απραξίας.

Η ομιλία του μέγα Δικτάτορα!

 
Charlie Chaplin, (16 April 1889 25 December 1977)

Ο αρχηγός του FBI, J.Edgar Hoover, τον είχε χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητο, και επικίνδυνο για τις αρχές και τα ιδεώδη των Η.Π.Α.

Αναρωτιέμαι, ποιος Έλλην, ή άλλος πολιτικός έχει σήμερα το σθένος να εκφωνήσει ένα λόγο παρόμοιου περιεχομένου, χωρίς να υποκρίνεται;

Final speech in The Great Dictator!  (October 15th, 1940)
Πηγή αγγλικού κειμένου:
http://www.charliechaplin.com/synopsis/articles/29-The-Great-Dictator-s-Speech

I’m sorry, but I don’t want to be an emperor. That’s not my business. I don’t want to rule or conquer anyone. I should like to help everyone – if possible – Jew, Gentile – black man – white. We all want to help one another. Human beings are like that. We want to live by each other’s happiness – not by each other’s misery. We don’t want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone. And the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful, but we have lost the way.
Λυπάμαι, αλλά δε θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δε με αφορά (δεν είναι δική μου υπόθεση). Δε θέλω να βασιλέψω, ή να κατακτήσω κάποιον. Θα ήθελα να βοηθήσω όλους, αν αυτό είναι δυνατόν, Εβραίους, χριστιανούς, μαύρους, λευκούς. Όλοι θέλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον (αλληλεγγύη). Τα ανθρώπινα όντα αρέσκονται σ’ αυτό. Θέλουμε να ζούμε από την ευτυχία των άλλων, και όχι από τη δυστυχία τους. Δε θέλουμε ούτε να μισούμε, ούτε να περιφρονούμε ο ένας τον άλλον Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλους. Και η καλή γη είναι πλούσια και μπορεί να παράσχει σε όλους. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος κι’ ωραίος, αλλά χάσαμε τον τρόπο (το μονοπάτι).
Greed has poisoned men’s souls, has barricaded the world with hate, has goose-stepped us into misery and bloodshed. We have developed speed, but we have shut ourselves in. Machinery that gives abundance has left us in want. Our knowledge has made us cynical. Our cleverness, hard and unkind. We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity. More than cleverness we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost….
Η πλεονεξία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων, έχει υψώσει φράγματα μίσους, μας οδήγησε με το βήμα της χήνας (ναζιστικό) στη δυστυχία και το σκοτωμό. Έχουμε αναπτύξει ταχύτητα, αλλά έχουμε κλειστεί στους εαυτούς μας. Οι μηχανές που δίνουν αφθονία (αγαθών), δίνουν επίσης και εξάρτηση. Η γνώση μας (η επιστήμη), μας έκανε κυνικούς. Η εξυπνάδα μας, σκληρούς και άστοργους. Σκεπτόμαστε πολύ, αισθανόμαστε πολύ λίγο. Πιότερο από μηχανήματα χρειαζόμαστε ανθρωπιά. Πιότερο από εξυπνάδα χρειαζόμαστε καλοσύνη και ευγένεια. Χωρίς αυτές τις ιδιότητες, η ζωή θα είναι βίαιη και όλα θα χαθούν….
The airplane and the radio have brought us closer together. The very nature of these inventions cries out for the goodness in men – cries out for universal brotherhood – for the unity of us all. Even now my voice is reaching millions throughout the world – millions of despairing men, women, and little children – victims of a system that makes men torture and imprison innocent people.
Το αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έχουν φέρει πιο κοντά. Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων φωνάζει για καλοσύνη και παγκόσμια αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, για την ενότητα όλων μας. Ακόμη και τώρα η φωνή μου φθάνει σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, σε εκατομμύρια απελπισμένους άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, θύματα ενός συστήματος που προκαλεί σε αθώους ανθρώπους βασανιστήρια και φυλακίσεις.
To those who can hear me, I say – do not despair. The misery that is now upon us is but the passing of greed – the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish.
Σ’ αυτούς που μπορούν να μ’ ακούσουν λέω, μην απελπίζεστε. Η δυστυχία που τώρα μας πλήττει προήλθε από την πλεονεξία, το φαρμάκι των ανθρώπων που φοβούνται την πρόοδο. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει, και οι δικτάτορες θα πεθάνουν, και η δύναμη που αφαίρεσαν από το λαό θα επανέλθει στο λαό. Και όσο οι άνθρωποι θα πεθαίνουν, η ελευθερία ποτέ δε θα χαθεί.
Soldiers! don’t give yourselves to brutes – men who despise you – enslave you – who regiment your lives – tell you what to do – what to think and what to feel! Who drill you – diet you – treat you like cattle, use you as cannon fodder. Don’t give yourselves to these unnatural men – machine men with machine minds and machine hearts! You are not machines! You are not cattle! You are men! You have the love of humanity in your hearts! You don’t hate! Only the unloved hate – the unloved and the unnatural! Soldiers! Don’t fight for slavery! Fight for liberty!
Στρατιώτες, μη παραδίνετε τους εαυτούς σας στα κτήνη, σε ανθρώπους που σας περιφρονούν, σας σκλαβώνουν, που ελέγχουν αυστηρά τη ζωή σας, που σας υπαγορεύουν τι να κάνετε, τι να σκεφτόσαστε και τι να αισθάνεστε! Αυτοί που σας τρυπάνε τα μυαλά, σας καθορίζουν τη διατροφή σας, σας μεταχειρίζονται ως αγέλη, σας χρησιμοποιούν ως βορά (τροφή) των κανονιών. Μην υποχωρείτε μπροστά σ’ αυτά τα εκφυλισμένα όντα, στις ανθρωπο-μηχανές με εγκέφαλους και καρδιές μηχανών! Δεν είσαστε μηχανές! Δεν είσαστε ζώα! Είσαστε άνθρωποι! Έχετε την αγάπη της ανθρωπότητας στις καρδιές σας! Δε μισείτε! Μόνο όσοι δεν αγαπάνε μισούν, οι αντιπαθείς και οι αφύσικοι! Στρατιώτες! Μην πολεμάτε για τη σκλαβιά! Πολεμάτε για την ελευθερία!
In the 17th Chapter of St Luke it is written: “the Kingdom of God is within man” – not one man nor a group of men, but in all men! In you! You, the people have the power – the power to create machines. The power to create happiness! You, the people, have the power to make this life free and beautiful, to make this life a wonderful adventure.
Στο 17ο κεφάλαιο, ο Άγιος Λουκάς γράφει: «Το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο». Όχι σ’ έναν, όχι σ’ ένα σύνολο, αλλά σ’ όλους τους ανθρώπους! Μέσα σας! Εσείς είστε ο λαός, που έχει τη δύναμη, να  κατασκευάσει μηχανές. Τη δύναμη να δημιουργήσει ευτυχία! Εσείς είστε ο λαός, που έχει τη δύναμη να κάνει τη ζωή ελεύθερη, όμορφη, να κάνει αυτή τη ζωή μια υπέροχη περιπέτεια.
Then – in the name of democracy – let us use that power – let us all unite. Let us fight for a new world – a decent world that will give men a chance to work – that will give youth a future and old age a security. By the promise of these things, brutes have risen to power. But they lie! They do not fulfil that promise. They never will!
Έτσι, στ’ όνομα της Δημοκρατίας, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη, ας ενωθούμε όλοι. Ας αγωνιστούμε για έναν καινούργιο κόσμο, έναν αξιοπρεπή κόσμο που θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εργαστούν, που θα δώσει μέλλον στους νέους, και ασφάλεια στους ηλικιωμένους. Μ’ αυτή την υπόσχεση, τα κτήνη ανήλθαν στην εξουσία. Είπαν ψέματα! Δεν εκπλήρωσαν εκείνη την υπόσχεση. Ποτέ δε θα το κάνουν!
Dictators free themselves but they enslave the people! Now let us fight to fulfil that promise! Let us fight to free the world – to do away with national barriers – to do away with greed, with hate and intolerance. Let us fight for a world of reason, a world where science and progress will lead to all men’s happiness. Soldiers! in the name of democracy, let us all unite!
Οι δικτάτορες ελευθερώνουν τους εαυτούς τους, αλλά υποδουλώνουν το λαό! Τώρα ας αγωνιστούμε για να εκπληρώσουμε εκείνη την υπόσχεση! Ας αγωνιστούμε για να ελευθερώσουμε τον κόσμο, να σπάσουμε τα εθνικά φράγματα, να απαλλαγούμε από την πλεονεξία, το μίσος, και τη μισαλλοδοξία. Ας πολεμήσουμε για έναν κόσμο της λογικής, έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγούν όλους τους ανθρώπους στην ευτυχία! Στρατιώτες, στόνομα της Δημοκρατίας, ας ενωθούμε!