Σειρά αιτίων και αιτιατών - (η αρχή της αιτιοκρατίας με θέμα τη φτώχεια)

Αριστοτέλης - 384 - 322 π.Χ.





«Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος».
Αριστοτέλης (αρχαίος έλληνας φιλόσοφος)








Μένανδρος - Αθήνα 342-292 π.Χ.







«Των σ’ απάντων ίσθ’ ότι πτωχός αδικηθείς εστί δυσκολώτατον».
(Απ΄ όλα πάντως γνώριζε, το πιο σκληρό και αφόρητο είναι να είσαι φτωχός και αδικημένος.)
Μένανδρος (αρχαίος έλληνας ποιητής)











 Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή».
Ντομ Χελδερ Καμάρα (Βραζιλιάνος Αρχιεπίσκοπος)

«Μη χάνετε τον καιρό σας με κοινωνικές έρευνες. Εκείνο που ενδιαφέρει το φτωχό είναι η φτώχεια. Εκείνο που ενδιαφέρει τον πλούσιο δε μας ενδιαφέρει».
Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (Ιρλανδός συγγραφέας)

«Οι κανόνες της Εκκλησίας όσον αφορά τη νηστεία και την εορτή τηρούνται αρκετά καλά. Οι πλούσιοι τηρούν τις εορτές και οι φτωχοί τις νηστείες».
Φίλιπ Σίδνεϊ (Άγγλος ποιητής και αυλικός του 16ου αιώνα)

«Εμείς στην Αμερική σήμερα είμαστε πιο κοντά στο θρίαμβο επί της φτώχειας από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία». (Ειπώθηκε το 1928, λίγο πριν από το κραχ.)
Χέρμπερτ Χούβερ (αμερικανός πρόεδρος)

«Αν η δυστυχία των φτωχών δεν προκαλαλείται από τους νόμους της φύσης αλλά από τους θεσμούς μας, μέγα είναι το αμάρτημά μας».
Κάρολος Δαρβίνος (ο βρετανός θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης)

«Η φτώχεια είναι σαν τιμωρία για ένα έγκλημα που δεν έχεις διαπράξει».
Ιλάι Καμάροφ (ρωσογερμανός σοφιστής)

«Η πολυτέλεια καταστρέφει τις δημοκρατίες. Η φτώχεια τις μοναρχίες».
Μοντεσκιέ (γάλλος διαφωτιστής)

«Αν η φτώχεια είναι η μητέρα του εγκλήματος, η σκληρή ανάγκη είναι ο πατέρας του».
Ζαν ντε λα Μπριγιέρ (γάλλος σοφιστής)

Ανατόλ Φρανς Παρίσι 1844 - 1924


«Το μεγαλείο της ισότητας απέναντι στο νόμο: απαγορεύει στους πλούσιους, όπως και στους φτωχούς, να κοιμούνται κάτω από γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί».
Ανατόλ Φρανς (γάλλος συγγραφέας)






Και μια δική μου ταπεινή σκέψη-διαπίστωση (όχι ρήση):
"Η φτώχεια γεννάει αληθινή πίκρα και δυστυχία σε όσους υποβάλλονται στη δοκιμασία της, κάτι που δε γνωρίζουν όσοι δεν έχουν υποβληθεί σε ανάλογη δοκιμασία. Μα όσοι την έχουν γευτεί, μόνον αυτοί έχουν κάποιες πιθανότητες να συναντήσουν κάποτε στο δρόμο τους την πραγματική ευτυχία. Η απληστία των πλουσίων τούς στερεί τη χαρά αυτής της συνάντησης».
Scorpion49


Πηγή: Email φίλου - ΕΨΙΛΟΝ-30-10-11-Τεύχος:1071
Σημείωση: Με δική μου παρέμβαση έγινε μια μικρή αλλαγή στη σειρά των σοφών ρήσεων και προσθήκη δύο επιπλέον φωτό.

13 σχόλια:

Scorpion49 είπε...

@PHOTO ΤΙΤΛΟΙ, την καλησπέρα μου.

blackbedlam είπε...

Άσχετο ή όχι είναι επίκαιρο.
Επίκαιρο και αναγκαίο.
Αναγκαίο και αναπόφευκτο.
Αναπόφευκτο και Νομοτελειακό

"Πριν απ' όλα η αστική τάξη παράγει τους ίδιους τους νεκροθάφτες της. Η πτώση της και η νίκη του προλεταριάτου είναι το ίδιο αναπόφευκτα»
Κ.Μαρξ Φ. Ένγκελς

Scorpion49 είπε...

Αγαπητή blackbedlam,
Ωραίος ο παραπάνω συνδυασμός-αλληλουχία!
Το μέγα ζήτημα είναι ότι, όταν το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, οι δυνάμεις που το αντιπαλεύονται θα πρέπει να προτείνουν πειστικές και ρεαλιστικές λύσεις ώστε να τις ακολουθήσει η πλειοψηφία του λαού. Θα μου πεις ότι αυτός είναι και ο στόχος, το στοίχημα θα έλεγα για το λαϊκό κίνημα,ώστε να βάλει φραγμό στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα!
Πολύ ενδιαφέρουσες και επίκαιρες (δυστυχώς) οι ρήσεις.
Κρατώ ως πιο επιτυχημένη αυτή του Σίδνευ.
Δε νομίζεις φίλε μου πως πρέπει να ασχοληθείς περισσότερο με το ιστολόγιό σου;
Καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Οι φτωχοί έγραψαν τις πιο ένδοξες σελίδες στην πρόοδο της ανθιρωπότητας. Γιατί ήταν και θα είναι αυτοί που γυρνούν τον τροχό της ιστορίας προς τα εμπρός.
Καλό μήνα φίλε.

Scorpion49 είπε...

Αγαπητέ φίλε Οικοδόμε,
Δυστυχώς έχεις δίκιο για την επικαιρότητα των ρήσεων. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η νομοτέλεια της ζωής, ή καλύτερα η λειτουργία της ανθρώπινης φύσης, ότι δηλαδή ο πλούτος ανήκει δικαιωματικά στους ισχυρούς, ενώ η φτώχεια μοιράζεται στους αδυνάτους κατά το δοκούν των πλουσίων, άσχετα αν έχουν να κάνουν με παραγωγικούς, ευφυείς, καλλιεργημένους, κ.λπ., ανθρώπους. Το ζήτημα γι’ αυτούς είναι ότι πρέπει να δηλώνουν υποτελείς και αναλώσιμοι ανά πάσα στιγμή (ισχύει δηλαδή ο νόμος της ζούγκλας).
Πίστεψε με, στα λίγα ιστολόγια που έχω γίνει αναγνώστης παίρνω ανάσες ζωής γιατί επικοινωνώντας μαζί σας μου δίνεται η ευκαιρία να μάθω πράγματα, να ανταλλάξω απόψεις, σκέψεις και ιδέες, έξω από το στενό μου οικογενειακό περιβάλλον.
Επειδή ξοδεύω και αρκετό χρόνο στην ερασιτεχνική ενασχόληση μου «χαρακτική σε τζάμι», έργα που αφιερώνω στα παιδιά και στα εγγόνια μου, δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ και με το δικό μου ιστολόγιο. Μια ή δύο αναρτήσεις το μήνα είναι κατόρθωμα για μένα.

Δανείζομαι φράση του Δημ. Σιατόπουλου από το βιβλίο του «Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του θεού» - «Από την ψυχή του λαού αναβλύζει φως», για να πω ότι: τη φτώχεια δεν τη φοβόμαστε, απλά δε μας πρέπει, γι’ αυτό θα πολεμήσουμε τους λεγόμενους ισχυρούς, ώστε να μην επικρατήσει ο «Νόμος της Ζούγκλας», να επικρατήσει η λογική, ο Aριστοτέλης θεωρείται ως ο πατέρας της λογικής, ήταν δικός μας άνθρωπος, ας επικρατήσει η ανθρωπιά.
Σου εύχομαι καλό βράδυ!

Scorpion49 είπε...

Αγαπητέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
Όντως, οι φτωχοί ήσαν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, ήσαν οι αναλώσιμοι των ισχυρών, έχτισαν με το αίμα τους τα μεγαθήρια των μεγαλουπόλεων, τα υδατο-φράγματα, πολέμησαν πρώτοι στους απελευθερωτικούς αγώνες, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους.
Οι... από μακριά κι΄ αλάργα εξαργύρωσαν το αίμα των φτωχών αγωνιστών με χρυσό, ασήμι και πολύτιμα πετράδια, έτσι πολλοί απ’ αυτούς έγιναν ισχυροί, και παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές όπως παίζουν τα δομημένα τους ομόλογα στις ληστρικές χρηματαγορές.
Θα γυρίσει ο τροχός, αρκεί να είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε ένα χεράκι!
Καλό μήνα και σε σένα, και καλό βράδυ!

Dina Vitzileou είπε...

Φυσικά και δεν πρέπει να αφήσεις την χαρακτική στο τζάμι για να ασχοληθείς με τις αναρτήσεις!
Μπορείς όμως κατά καιρούς να φωτογραφίζεις τα έργα σου και να τα αφιερώνεις και σε μας!

Με το συμπάθειο,
να προσθέσω και εγώ μια ρήση λίγο πιο λαική ?

"Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος
κι απ’ τα πολλά πια τα σκατά μου πιάστηκε κι ο κώλος.
Έρχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε."

Γεώργιος Σουρής, 1853-1919

Πόσο δύσκολο είναι τελικά να κρατηθούμε μακριά από τα σκατά!!

Scorpion49 είπε...

Αγαπητή Dina,
Τα λίγα έργα, αποτέλεσμα της ερασιτεχνικής μου ενασχόλησης με τη χαρακτική σε γυαλί, είναι αναρτημένα στο ιστολόγιο μου, στη δεξιά πλευρά με τίτλο «Χαρακτική σε γυαλί», ή στο YouTube http://www.youtube.com/watch?v=nLktm_LS7Co&feature=player_embedded, καταχωρημένα σ’ ένα άκρως ερασιτεχνικό βιντεάκι, το οποίο ελπίζω να βελτιώσω κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ο Γεώργιος Σουρής, άνθρωπος του λαού, έζησε και σατίρισε άρχοντες και βασιλείς της εποχής του, αλλά και τους διάφορους πολιτικάντηδες. Οι εποχές αλλάζουν, αλλά και εγώ με το συμπάθιο θα πω, τα περιττώματα, και ο νοών νοείτω, παραμένουν σκατά.
Σου εύχομαι καλό ξημέρωμα!

Dina Vitzileou είπε...

Τα είδα!!
Πολύ εντυπωσιακή η δουλειά σου ..
Συγχαρητήρια!!

Scorpion49 είπε...

Αγαπητή Dina σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα πρέπει να ξέρεις ότι τα θέματα τα βρίσκω στο διαδίκτυο, δεν είμαι ζωγράφος, προσθέτω όμως και τη δική μου άποψη, μεγέθυνση θέματος στο χαρτί και κατόπιν η επίπονη δουλειά της χάραξης του σχεδίου στο γυαλί. Και όλα αυτά για να περνάει ευχάριστα και δημιουργικά ο χρόνος.
Καλό βράδυ, και εύχομαι από αύριο ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τους Έλληνες!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Scorpion49
δεν έπιασε η ευχή...

Scorpion49 είπε...

Καλησπέρα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
Όντως, τζούφια η ευχή! Τι τους φταίμε άραγε και μας βασανίζουν έτσι; Τα δικά τους βάσανα (ο θεός να τα κάνει) τα φορτώνουν στις δικές μας πλάτες. Τι ζητάμε; Ότι είναι να γίνει ας γίνει το γρηγορότερο και μετά από νέα λαϊκή εντολή. Μια τελευταία ευχή, να πάνε να κουρευτούν, αρκετά με το δικό μας κούρεμα.
Καλό βράδυ!